Abdullah bin Tâhir'in idarecilere tavsiyeleri:
Bir olan, eşi ve ortağı bulunmayan Allahü teâlâdan kork. Dâimâ O'nu murâkebe eyle! Hep O'nu düşün. O'nun gadabından sakın. Gece-gündüz, idâren altında bulunan insanları korumaya gayret eyle. Allahü teâlânın sana ihsân ettiği âfiyet nîmetini, âhıret için hazırlanmakta, mes'ûl olacağın şeyi düşünmekte kullan.
Allahü teâlâ ihsân ederek vâlilik mevkîinde bulunmanı nasîb etmiş ve idâren altında bulunanlara da şefkat ve merhametle muâmele etmeni emretmiştir. Ayrıca, insanlara karşı âdil davranmanı, Allahü teâlânın hakkına riâyet etmeni, insanlara O'nun emir ve yasaklarını tatbik etmeni, onları zararlı şeylerden korumanı, onların ırz ve nâmuslarını iyi muhâfaza etmeni, kanlarının dökülmesine mâni olmanı, yolculuklarında kendilerine yol emniyetini te'min etmeni, hâsılı, onları râhat ettirmeni emretmiştir.
Üzerinde en fazla dikat ve hassâsiyet göstereceğin, ehemmiyetle duracağın en mühim şey; Allah teâlânın sana farz kıldığı beş vakit namaza devâm etmektir. Ayrıca, namazlarını, Hak teâlâyı hatırlayarak, güzel abdest alarak, müstehab olan vakitlerinde, bütün âdâb ve erkânına riâyet ederek cemâatle kılmaktır.
Bundan başka, namazda okuduğun âyet-i kerîmeleri, acele etmeden, edeble oku. Namazın rükû, secde ve diğer erkânını, tam bir samîmiyet, ihlâs ve teslîmiyet ile îfâ et. Yapılan bütün iyi işlerin, hattâ diğer bütün ibâdetlerin, namazı güzel ve düzgün kılabilmek için olduğunu untma.
Bu hssta en ufak bir gevşeklik, tembellik gösterme ve kat'iyyen ihmâlkâr davranma. Bil ki, bütün işlerin düzenli olması namaza bağlıdır. Namaza bu şekilde devâm eden, her kötülükten uzaklaşır. Çünkü Allahü teâlâ meâlen; "Doğru kılınan namaz, insanı fahşâdan ve münkerden her hâlde uzaklaştırır" buyurdu (Ankebût sûresi: 45). Hem, berâber olduğun kimseleri de namaza teşvik et!
Beş vakit namazdan sonra yapman îcâbeden en mühim husus, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellemin sünnet-i seniyyesine sımsıkı sarılmak ve O'nun ahlâkı ile ahlâklanmaktır.
Bütün işlerinde orta yolu tut. İtidâlli olmak, orta yolda bulunmak çok takdir edilmiş, beğenilmiştir. Orta yolu tutmak, apaçık bir emniyet, fazîlet ve güzellik olup, insanı, istikâmet sâhibi olmaya ve hidâyete sevkeder.
Kaynak:Mehmet Oruç/Türkiye Gazetesi
BU YAZIYI ALLAH RIZASI İÇİN ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞIN, ONLARINDA İSTİFADE ETMESİNE VESİLE OLUN.