Siteyi tavsiye et Ana sayfam yap Favorilere ekle

2 Kasım 2012 Cuma

HZ. ÜMMÜHÂNÎ (RADIYALLAHU ANHÂ) KİMDİR ?

Share
Ümmühânî (r.anhâ) hazretlerinin babası Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) amcası Ebû Tâlib, vâlidesi de Resûlullâh’ın pek sevdiği yengesi Fâtıma binti Esed’dir. Hz. Ali'nin ana ve baba bir, kız kardeşidir. Asıl ismi Fâhite’dir, künyesi Ümmühânî'dir. 
Hadis, fıkıh, siyer ilimlerinde çok şerefli ve müstesna bir mevkii vardır. Hz. Ümmühânî kırk yedi adet hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Rivayeti kuvvetli ve adaleti sabit olan râvilerdendir. 
Mirac mucizesi bu mümtaz hanımın evinde cereyan etmiştir.
Mekke’de iken Resûlullâh’a îman etmiş, lakin imanını gizlemişti. Hicretin sekizinci senesinde Mekke'nin fethinde Resûlullâha bîat edenlerdendir. Kocası Mekke'nin fethinden sonra Müslüman olmayıp Necrân'a kaçmıştı. Ümmühani, çocukları ile beraber çok zorda kaldı. Bunun üzerine Resûlullâh onu nikâhına almak istedi.
Hz. Ümmühani, bu teklife evet diyememekle beraber şöyle bir mazeret beyan etti ve: “Vallahi ben peygamberliğinden önce de Resûlullâha hürmet eder ve severdim. Nasıl olur ki İslâmiyet zamanında hürmet ve muhabbet etmeyeyim. Resûlullâh benim gözümden de, kulağımdan da bana daha sevgilidir. Ancak ben yalnız başıma değilim, benim yanımda çocuklarım vardır. Ben elbette takdir ederim ki Resûlullâh’ın hakkı çok büyüktür. Eğer ben peygamberin haklarına riayet edeyim dersem, o zaman yetimlerin haklarını zayi edeceğimden korkuyorum. Eğer yetimlerin haklarına riayet ve dikkat edeyim dersem o zaman Resûlullâh’ın hakkını zayi edeceğimden ve kendisine eza, cefa olacağından korkuyorum.” dedi. Bunun üzerine Fahr-i Âlem Efendimiz:
“Deveye binen kadınların en hayırlısı, Kureyş kabilesinin sâliha kadınlarıdır ki evlâtlarına çok düşkündürler. Evlâtları küçük iken dul kalırlar da evlenmezler ve aynı zamanda kocalarına fevkalâde hürmet ve itaat göstererek kusur etmemeye çalışırlar.” buyurdular. 
Hz. Ümmühanî, Hz. Muaviye (r.a.) zamanında Mekke’de vefat etmiştir. (Radıyallahu anhâ) 
BU YAZIYI ALLAH RIZASI İÇİN ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞIN, ONLARINDA İSTİFADE ETMESİNE VESİLE OLUN.